top of page

Lessen

Essential biedt verschillende yoga vormen aan. Om bekend te raken met de verschillende stijlen en zeker te weten dat je een les vindt die bij je past, ga naar de stijl omschrijvingen hieronder. De lessen zijn voor alle niveaus, van beginners tot gevorderden. Alle lessen die op ons rooster worden aangegeven zijn geschikt voor beginners. Als je niet zeker weet welke stijl te kiezen, kan je ons altijd om advies vragen. 

PILATES

Pilates zijn een aantal oefeningen ontwikkelt door Joseph Pilates die erop gericht zijn om het gehele lichaam te versterken, stretchen en balanceren. De oefeningen vinden plaats op de mat. Er wordt bij Pilates gewerkt vanuit het lichaamscentrum (in Pilates-terminologie is dit je 'powerhouse'), die wordt ondersteund door een juist ademhalingspatroon. De oefeningen zijn gericht op je onderrug, buik, bekken en bilspieren waardoor je powerhouse sterker wordt. Tijdens de lessen leer je door subtiele bewegingen je spieren te versterken, te verlengen en te ontspannen.
 

HATHA YOGA

Hatha Yoga is de traditionele vorm van yoga die de meeste mensen kennen. De focus ligt op een rustige, regelmatige ademhaling en het versterken & soepel maken van je lichaam in statische poses (geen flow). Bij Hatha houd je verschillende houdingen wat langer aan en leer je de uitlijning en bewustwording van de specifieke houdingen.

YIN YOGA

Yin Yoga is een rustige meditatieve vorm van yoga waarin houdingen voor langere tijd worden vastgehouden. In tegenstelling tot andere yogavormen, waarbij de spieren worden aangespannen en/of geactiveerd om in een houding te komen, laat je in deze vorm van yoga de spieren juist los en richt je je op de dieper liggende bindweefsels en gewrichten. Deze vorm is zeer geschikt voor diepe strekkingen, maar ook om te ontspannen. Ook als je even geen zin hebt in een actieve flow of als je een blessure hebt of wilt revalideren is Yin Yoga een hele goede keuze. 

HATHA FLOW

Hatha Flow is een zachte, verdiepende en versterkende hatha yogales waarbij de houdingen elkaar in een flow opvolgen. De inspannende houdingen worden afgewisseld door wat meer ontspannende houdingen. De Hatha Flow yogales is een les met voldoende uitdaging en met een ultieme ontspanning en een sterker en leniger lichaam als resultaat.
 

GENTLE YOGA

De gentle yoga les is een rustige vorm van yoga. Er is meer ruimte voor ontspanning en het ritme is langzamer. Het aangepaste tempo biedt ruimte om de houdingen goed en veilig uit te voeren. Gentle yoga werkt met eenvoudige houdingen die aangepast worden aan ieders mogelijkheden door het gebruik van kussens, bolsters of een stoel. Daarnaast komen ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en meditatie aan bod. Deze yogales legt de nadruk op diepgaande ontspanning, balans en herstel. Geschikt bij (chronische) klachten, bij herstel van een ziekte, burn-out klachten, of bij lichamelijke beperkingen.
 

VINYASA FLOW

Vinyasa is een vloeiende, dynamische vorm van yoga waarin verschillende houdingen elkaar afwisselen op het ritme van de ademhaling. De voortdurende focus op de ademhaling en beweging brengt de aandacht gemakkelijk in het nu. Hierdoor ontstaat een ‘flow’ die zorgt voor zowel dynamiek als voor geestelijke rust. De nadruk ligt op het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen. 

NIDRA YOGA

Nidra Yoga is een rustige vorm van yoga gecombineerd met meditatie. De gedachten komen tot rust en het lichaam verstilt. Nidra Yoga wordt ook wel de 'slaap Yoga' genoemd omdat 1 uur Nidra gelijk staat aan 3/4 uur slaap. Vooral in de huidige drukke maatschappij is Nidra Yoga een krachtige tool om te ontstreden.

SLOW VINYASA

Slow Vinyasa is een rustige vorm van Vinyasa Yoga. De bewegingen, intentie en houdingen zijn hetzelfde maar er wordt meer gefocust op ademhaling, ontspanning en flexibiliteit, hierdoor erg toegankelijk voor alle niveau's. 

YIN YANG YOGA

Een Yin Yang les richt zich op het versoepelen en versterken van bindweefsel en gewrichten. Het is een les waarin je zowel fysiek uitgedaagd wordt als geheel tot rust komt. Waar het bij andere yogavormen vaak draait om het actief aanspannen van spieren, is het bij Yin yoga juist de bedoeling spieren zoveel mogelijk los te laten. De houdingen worden langer vastgehouden (denk aan 3 tot 5 minuten) dan tijdens een reguliere yogales. Het Yin gedeelte focust zich op zittende houdingen. Het Yang gedeelte is iets actiever, ook hier houden we de asana’s langer vast waarbij gelet wordt op zowel uitlijning als ademhaling.

YOGA VOOR BEGINNERS

Tijdens de les Yoga voor beginners wordt er gefocust op techniek en ademhaling. De les wordt op een rustig tempo gegeven waardoor het goed bij te houden is. De nadruk ligt ook op Yin yoga houdingen en ontspanning. Perfect voor iedereen die een makkelijke opstap wil om met Yoga te beginnen. 

RESTORATIVE PILATES

Een restorative pilates les kan vergeleken worden met een reguliere pilates les. Het grote verschil is dat de oefeningen op een veel rustiger tempo worden gedaan zodat de bewegingen met meer controle en bewuster worden uitgevoerd. Dit is ideaal als je last hebt van blessures of andere fysieke klachten. De les focust op het vergroten van spierkracht, flexibiliteit en ontspanning. 

RESTORATIVE YOGA

Restorative Yoga is een diep ontspannende vorm van Yoga die te vergelijken is met Yin Yoga. Poses worden langere tijd aangehouden en zijn altijd liggen op de mat. Tijdens deze les worden Restorative Yoga en meditatie gecombineerd, om een ultieme ontspanning te ervaren. Restorative Yoga en meditatie vermindert stress, verbetert de fysieke gesteldheid en zorgt voor mentale ontspanning. 

BARRE

Ontdek de magie van barre, waar krachttraining, ballet en yoga samenkomen voor een unieke workout-ervaring. Bij Essential Voorburg geloven we dat bewegen niet alleen effectief, maar ook leuk moet zijn. Onze barrelessen zijn ontworpen voor alle fitnessniveaus. Barre is geïnspireerd op de bewegingen van ballet, maar je hebt geen balletachtergrond nodig om mee te doen. Onze lessen combineren ballettechnieken met elementen uit pilates en yoga, allemaal uitgevoerd op een mat. Het resultaat? Een full-body workout die de spieren versterkt, de houding verbetert en de flexibiliteit vergroot.

IYANGER YOGA

Iyengar Yoga is een benadering die de nadruk legt op de kunst van precisie en bewustzijn in elke yogahouding. Geïnspireerd door de wijze B.K.S. Iyengar, biedt deze stijl een toegankelijke manier om yoga te omarmen, ongeacht je ervaring.Leer de juiste houdingen met aandacht voor de kleinste details, waardoor je kracht opbouwt en blessures voorkomt.
bottom of page